Újhullám egy rockzenei műfaj

Az újhullám, más néven „new wave” egy rockzenei műfaj, ami a 70-es években tört be a köztudatba. A 80-as évek közepéig töretlenül virágzott. A populáris kultúra elleni elutasítottság itt is nagyon érezhető volt.

Újhullám

Számtalan stílus alakította úgy, mint a rock and roll, a reggae, a pop és az elektronikus zene. A new wave kifejezést Seymour Stein alkotta meg, azzal a céllal, hogy addig ismeretlen underground együtteseit jól csengő név alatt piacra segíthesse.

Úgy gondolta, hogy a saját zenei forradalmisága hasonló a 60-as évekbeli francia filmes újhullámhoz. Mivel mindkettő területen tömegkultúra ellenesek és kísérletező felfogásúak voltak a színészek és zenészek.

Ennek a zenei műfaj ismertebb szereplői közé tartozik Sting, Adam and the Ants, The Pretenders és a The Police.

The Police

A new wave nagy-britanniai zene, világot meghódító stílusa.  Jellemzője a humoros vagy furcsa popmegközelítés, elektronikus hangok-zajok használata, valamint a videó klipekben és az öltözködésben megjelenő jellegzetes vizuális trend. A 80-as évek elején minden stílust, amiben szintetizátorok szerepeltek, „új hullámnak” neveztek el.

1987-ig létezett a műfaj, mint new wave, majd felváltotta a heavy metal és a rock. Ezután a gitár orientált rockzene kiütötte a ringből.  A grunge után a brit zenei sajtó újra megpróbálta népszerűsíteni „új hullám” új hullámát, de a Britpop elhomályosította.