A stressz levezetésének egy érdekes módja a régiséggyűjtés

A mai rohanó, modern világunk természetes velejárója a stressz, és mi sem segíthet ezen jobban, mintha időről időre visszavonulunk kicsit a régmúlt tárgyai, a régiségek közé. Nézzük miről is van szó pontosan!

A régiséggyűjtésnek rengeteg pozitív velejárója van. Egyrészt egy remek időtöltésről beszélünk, sokan választják ezt hobbiként. Egy más világ ez, amelyben elmerülve elfelejtkezhetünk a mindennapi problémákról, még ha csak időlegesen is. Az ódon tárgyak hangulata sokunkat megnyugtat, a régi időkre emlékeztet, és ez a nosztalgikus érzés sokat lendíthet az ember hangulatán. Ha belegondolunk, hogy hogyan éltek 1-200 éve, vagy esetleg még korábban az elődeink, akkor bizony világossá válik, hogy mi is a stressz valódi kiváltó oka. Régebben nem volt jellemző ez a rohanó, elvárásokkal és megfelelési kényszerrel teli élet, és sokkal boldogabbak voltak az emberek.

A régi tárgyaknak tehát olyan hangulata van, ami sokakat megnyugvással tölt el, és már önmagában is jó hatást gyakorol a mindennapi közérzetünkre. De van más pozitívum is ezzel kapcsolatban: a gyűjtögetés, mint hobbi könnyen eltereli a figyelmünket, és újabb célokat képez az életünkben, ami sokkal kiegyensúlyozottabb életvezetést tesz lehetővé. Egy kicsit tegyük félre a munkát, és merüljünk bele a retró, vagy éppen antik tárgyak világába minden nap!
Miket lehet gyűjteni? Szinte bármit. Korábban hatalmas sláger volt a bélyegek és a régi pénzek gyűjtése, de a mai napi sokan űzik ezeket a tevékenységeket. De persze gondolhatunk nagyobb tárgyakra is, mint például üvegekre, porcelánokra vagy éppen festményekre. És a legjobb az egészben, hogy nem kell feltétlenül vagyonokat áldoznunk újdonsült hobbinkra. A szükséges ismeretanyag egy része az interneten is fellelhető, így nem kell drága szakkönyveket vennünk, legalábbis eleinte, és az általunk gyűjteni kívánt dolgok sem feltétlenül drágák. Szinte minden kategóriában vannak gyakran előforduló darabok, amik olcsón beszerezhető, de egy kis szerencsével akár komolyabb, értékesebb tárgyakat is vásárolhatunk szinte fillérekért. Ehhez persze már nem árt egy kis tapasztalat, de megfelelő érdeklődéssel és lelkesedéssel hamar eljutunk arra a szinte, hogy felismerjük a ritkaságokat.

Ha már beszereztünk jó néhány érdekes tárgyat, azaz szert tettünk egy kisebb gyűjteményre, akkor elengedhetetlen, hogy rendszerezzük ezeket. Ennek a módja a régiség fajtájától függ, valamit vitrinben vagy polcon célszerű tartani, míg az apróságoknak általában érdemes venni egy berakót vagy valami dobozkát.