Konyhabútor otthonra

Hogyan kezdjünk hozzá új konyhánk megvalósításához?

Egy gondosan megtervezett konyhabútor otthonunkat még szebbé, kényelmesebbé teheti. A konyha lakásunk dísze lehet. A jól kiválasztott és megépített konyhabútor egyben harmonikus, esztétikus, praktikus és kényelmes is, segíti mindennapjainkat és megkönnyíti konyhai munkánkat.

Konyhabútor otthonra

Az előre megtervezett konyhában mindennek megvan a maga helye, így mindig kéznél van az, amit éppen szeretnénk. Mindenkinek a saját, egyedi stílusa mellett azt is figyelembe kell vennie, hogy mennyi időt tölt el naponta a konyhában. Ha konyhánk jól van eltervezve, akkor a főzéssel eltöltött idő is kellemesebb lesz.

A tervezésnél, kialakításnál ügyeljünk a háztartási gépekre, konyhai segédeszközökre is, hisz ezeknek összhangban kell lenniük konyhabútorunkkal és fontos, hogy ne foglaljanak el sok helyet a konyhában.

Gazdaságosság és megfelelő kialakítás a konyhában

Konyhánknak bizonyos ergonómiai követelményeknek is meg kell felelnie. Ez azt jelenti, hogy a konyhában végzett munkafolyamatokhoz igazítjuk a konyhabútor elrendezését. Amennyiben összhangban van minden munkafolyamat, akkor sok felesleges és időigényes járkálástól szabadítjuk meg magunkat.

Megfelelő kialakítás a konyhában

Az alapanyagok raktározása, az evőeszközök és főzési kellékek tárolása, a mosogatás és tisztítás, az előkészítés és maga a sütés-főzés és kellemesebb lehet, ha összhangban vannak, így kevésbé érezzük fárasztónak a konyhai munkát.

Hogyan érhetjük ezt el?

Figyelnünk kell arra is a kialakítás során, hogy megfelelő magasságúak és kényelmesen elérhetőek legyenek konyhabútoraink egyes részei. (Tehát a konyhapult és az esetleges falra szerelt felső polcok, szekrények magasságunkhoz igazodjanak.)

Azok számára, akik vagy valamilyen gerinc fájdalommal küszködnek vagy ülve jobban szeretnek főzni, érdemes alacsonyabb pultot kialakítani, hogy ezzel is megkönnyítsük munkájukat.

Konyhabútoraink felületei esztétikusak és időtállóak legyenek!

Napjainkban bútoraink felületeinek kezelése lehetővé teszi, hogy nemcsak szépek, hanem könnyen és gyorsan tisztíthatóak is legyenek. Például a faanyagok a különleges kezelés során sokkal ellenállóbbá válnak, ugyanakkor megőrizik a fa különleges tulajdonságait.

Esztétikus konyhabútor

A természetes alapanyagok mellett megjelentek a fémes hatású, akár valódi fémből készült konyhabútorok is. A jól bevált alumínium mellett már matt és ragyogó fényes nemesacél ajtólapokat is kaphatunk, ezeket újabban már színes lakkal kezelik, így a fém hidegségét tompítani tudjuk a színek játékával.

Természetes megvilágítás a konyhában

A tervezésnél vegyük figyelembe a természetes fényeket a konyhában. Igyekezzünk minél kevesebb mesterséges fényt alkalmazni, mert szemünk hamar elfáradhat és ez balesetveszélyes is lehet.

Amennyiben van rá mód, ne északi fekvésű konyhát tervezzünk. Ha szerencsések vagyunk, akkor a konyhánk nyugati fekvésű, ahol mindig van elegendő természetes fény, főleg ha szép nagy ablakaink vannak. Ebben az esetben azonban a meleg nyári napokon gondoskodjunk megfelelő árnyékolásról is.