Ruhaválasztás a környezettudatosság jegyében

A ruhaválasztás simán környezettudatos tevékenységgé avanzsálhat, kis odafigyeléssel és néhány egyszerű praktika bevezetésével.

Ruhaválasztás

A turkálók néhány évtizeddel ezelőtt aranykorukat élték. Akkoriban az anyagi szükség vitte rá az embereket arra, hogy használt ruhaneműk közül válogassanak. Ez első olvasatra ijesztőnek tűnhet, viszont a visszaemlékezések kivétel nélkül pozitívak. Olyannyira, hogy a használt ruhák árusítása ma is divat. Miért is ne lehetne az? Elképesztően felesleges időről-időre újabb és újabb ruhákat beszerezni, mert a kihasználásuk egyszerűen lehetetlen. Egy testtel kivitelezhetetlen az összes ruhadarab hordása, márpedig legfeljebb csak ebben az esetben lehetne jó ötletnek tekinteni a már-már határtalanná váló vásárlás-mániát.

Turkáló, használt ruha

Az meg csak hab a tortán, hogy az új ruhák kicsit sem költséghatékonyak, már ami a beszerzésük árát illeti, szóval némi takarékosság nem árt – s nemcsak a pénztárca tartalmának megőrzése szempontjából.

A rengeteg felesleges ruha végül szemétként végzi, ami tovább növeli az amúgy sem csekély méretű szeméttelepek nagyságát.

Miért ne vásárolhatnánk kiváló állapotú, ám használt ruhákat? Nyilván a fehérneműk például az esetek többségében nem tartoznak a turkálóból szívesen megvásárolandó alternatívák közé, de a nadrágok, felsők, kabátok, vagy éppen kisebb kiegészítők bátran ide sorolhatóak.

Használt ruházat, spórolás

Az újrahasznosításnak köszönhetően ismételten főszerephez juthatnak az egyszer már levetett ruhadarabok. Ezzel nem kevés pénz spórolható meg, ráadásul a teljesen jó minőségű ruhák kidobásával egyenlő pazarlás is megelőzhető.